perjantai 8. tammikuuta 2016

VEROTUS

VEROTUKSEN SIIRTYMINEN


Täällä Espanjassa on tämän vuodenvaihteen ehkä puhutuin aihe täällä Espanjan suomalaisten taholla tuloverotuksen siirtyminen Espanjasta Suomeen! Jossain määrin siirtymistä tapahtuu aivan omasta tahdostakin, kun henkilö vaihtaa vakituiseksi asuinmaaksi taas Suomen. Syitä on tietysti monia mutta oleellista on vapaaehtoisuus. Tässä yhteydessä puhutaan niistä henkilöistä, jotka saavat tulonsa Suomesta eli käytännössä eläkeläiset.

Oikeudenmukaisuus ja lojaliteetti ovat ehkä tärkeimmät käsitteet puhuttaessa verotuksesta. Tavallinen eläkkeensaaja ei voi käsittää, että hänen täyty maksaa veronsa Suomeen, kun kuitenkin kuluttaa Espanjan yhteiskunnallisia palveluja. Infrastruktuuri ja terveydenhuolto esimerkkinä saadaan Espanjasta mutta emme saisi maksaa siitä tänne. Toisaalta Suomi olisi se loinen, joka pyrkisi vain hyötymään Espanjan kustannuksella. Kyllä on maailma mallillaan, kun Suomikin siirtyy aivan väärässä kohtaa elämään muiden maiden kustannuksella.

Suomen hallitus tietysti suunnittelee vain hyötyvänsä tästä siirrosta mutta onko tosiasiassa näin? Motiivina on tietysti taloudellinen hyöty mutta minun mielestäni kateus on todellinen syy tähän hankkeeseen. Suomalaiset eivät voi hyväksyä sitä, että jotkut eläkeläiset ovat kevyemmin verotettuja kuin Suomessa asuvat. Suvaitsevaisuus ja toisen ymmärtäminen ovat tässä yhteydessä aivan vieras käsite. Sitä käytetään vain puhuttaessa ulkomaalaisista tai muista vähemmistöistä. Onhan se sikamaista, että eläkeläinen elää terveellisesti halvemmalla jossain toisessa maassa. Suomessa kuvitellaan, että me olemme veropakolaisia ja elämme Suomessa asuvien kustannuksella. Aiemmin tämä hyväksyttiin, kun Espanjaan muutti hyväosaisia ja varakkaita ihmisiä mutta nyt, kun tavalliset duunaritkin tekevät samaa, niin sehän ei vaan käy. Sille on tehtävä stoppi, vaikka todellisuudessa tulee ehkä kalliimmaksi kuin nykyinen käytäntö.

Jos ja kun verotus siirtyy takaisin Suomeen, on sillä tiettyjä vaikutuksia. Paluumuuttoliike lisääntyy runsaasti, se kai lienee varmaa. No, mitäs sitten, kun eläkeläiset tulevat sankoin joukoin takaisin ja kuluttavat suomalaisia palveluja täysimittaisesti? Suomen täyty varautua julkisten palveluja lisäämällä, että ne toimivat. Terveyspalvelut ovat siinä ensisijaisina. Jos julkinen terveydenhuolto ei pysty vastaamaan velvoitteistaan, on kansalaisella oikeus vaihtaa toiseen SOTE alueeseen tai jopa toiseen EU maahan hoidettavaksi. Tällöin KELA maksaa hoidon lisäksi myös matkat. No se vasta kallista olisi mutta eihän sillä ole väliä, kun saatiin ne eläkeläiset pois Espanjasta asumasta. Tässä voi olla myös kysymyksessä kiero ajatus, että huonommilla terveyspalveluilla saadaan elinikää alennettua ja eläkevakuutusyhtiöiden vastuita alennettua.

Täällä Espanjassa kulkee jo huhu, että tämän veroasian arkkitehti onkin Antti Rinne! Miten oppositiopuolueen puheenjohtaja on tähän kyennyt? En minä tiedä mutta tällaista puhutaan. Onko puheiden alkuunpanijana sitten Kokoomus tai joku muu hallituspuolue tai kaikki yhdessä? En kuitenkaan muista, että edellisen hallituksen aikana olisi asiasta inahdettukaan. Toisaalta senkin hallituksen pääministeri oli nykyisen hallituksen valtiovarainministeri Alexander Stubb. Jäljet johtaa sylttytehtaaseen mutta pitäähän syyllinen löytyä jostain muualta kuin nykyisestä hallituksesta. Puuttuu vain, että syylliseksi leimataan myös SAK ja varsinkin AKT! Rinne oli kuulemma vielä kertonut Suomen säästävän 70 milj. euroa tällä verotusratkaisulla! Sen lisäksi, että missään ei aiemmin ole kerrottu Rinteen näin sanoneen, niin tuo laskuoppi on niin pahasti pielessä, että lienee peräisin muutenkin pieleen menneiden laskelmien ministeri Stubbilta.

Portugal on tässä myös liipasimella, koska siellä nyt ainakin asuu suurimmat roistot. Hehän asuvat aivan törkeästi 10 vuotta maksamatta tuloveroa ollenkaan. Sekin on aivan laillista ja oikein. Portugalin asia on, miten se tulonsa kerää. Toisen EU maan ei pitäisi sörkkiä ja pyrkiä vaikuttamaan heidän ratkaisuihinsa.

Sopimusmaiden parlamenttien pitää vielä siunata nämä veroratkaisut mutta mennee läpi, vaikka en sitä tietenkään toivo. Sellainen seikka vielä, että nykyinen Suomen ja Espanjan välinen verosopimus oli Sorsan hallituksen aikaansaannos. Siis muka demarit ensin sopivat ja sitten purkivat sopimuksen! Ei oikein tunnu johdonmukaiselta ja ontuu oikein pahan kerran. Sitä paitsi sekä Suomessa että Espanjassa on nyt oikeistohallitus, joten eiköhän sieltä pitäisi syylliset löytää? Eivät nämä hallitukset ole vastuussa mahdollisista aikaisempien hallitusten suunnitelmista. Valmiita sopimuksia ei ainakaan ole tehty vaikka kuinka yritettäisi vääntää mustaa valkoiseksi. Muuten olen sitä mieltä, että turvapaikanhakijoiden kuluttama 1 miljardi euroa pitäisi nyt heti saada käytännössä kokonaan pois ja alkaa sitten katsella muita pienempiä säästökohteita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti