tiistai 26. tammikuuta 2016

HYVÄ SUOMI!


Vasta viime vuoden lopussa uutisoitiin autoista, joihin tulee automaattiohjaus. Tämän uutisen mukaan tätä ollaan nyt alettu testata. Tekniikkahan on ollut jo vuosia valmis tällaisen auton valmistamiseksi. Tosin pelkkä auton oma tekniikka ei riitä, vaan ajoväyliin täytyy saada tiettyjä teknisiä uudistuksia. Sellaisia ovat ajoratojen kaistojen kaapeloinnit, joilla auton automatiikka tietää oikean paikkansa ajoväylällä. Lisäksi täytyy esimerkiksi liikennemerkit varustaa lähettimillä, jotka lähettävät autoille signaalin vaikkapa nopeusrajoitustiedon.

Auton oma automatiikka joka suuntaan tunnustelevan tutkajärjestelmän kautta valvoo muuta liikennettä ja ajoneuvoja. Tässä tulee mukaan mm. lähestymisnopeuksien valvonta jne. Autoissa on jo nyt yleisesti käytössä juuri jarru- ja pysäköintiassistentti. Auton navigaattori taas tekee reitin valinnan ja huolehtii perillepääsystä.

Hienoja ideoita mutta miksi Suomi on tässä se edistyksellinen maa? No tietysti meillähän on jo tuollaisia autoja! Miten muuten voi olla mahdollista, että viikko sitten uutisoitiin: "Auto ajoi sokkona jalankulkijan päälle". Kyseinen auto oli lähtenyt ohittamaan edellä kulkevaa pakettiautoa ja lumipöllyn sokaisemana ajanut jalankulkijan yli, joka kuoli. Uutisen mukaan siis autossa ei ollut kuljettajaa, vaan autossa oli automaattiohjaus, joka ajoi. Vastuukysymyksistä en sitten tiedä ja voiko auton tuomita rangaistukseen varomattomuudesta liikenteessä. Vankilan sijasta se varmaan siirrettäisiin johonkin varikolle määräajaksi. Sitten sakot kai maksaisi vakuutusyhtiö! Autolla ei kai ole tuloja, joista sakot tai korvaukset voitaisi periä. Uutisointia seuranneena olen huomannut, että ei suomalaisten autojen automaattiohjaus ole edes uusi keksintö, vaan jo pidemmän aikaa autot ovat "ajaneet" sinne tai tuonne. Miten auto muuten ajoi "sokkona"? Millä se näkee, kun valonheittäjät ovat ihmisiä varten? Videokamerat ovat tietysti se näkijä ja niitäkin on yleisesti käytössä.

Koska tekniikka näyttää kuitenkin pettäneen pahasti, voitaisi kai harkita kuitenkin vaikeissa olosuhteissa ihmisen käyttämistä kuljettajana. Voitaisiko ajatella ohituskieltoa samanlaisissa tilanteissa kuin ihmisiltäkin? Ovatkohan lainsäätäjämme näissä asioissa ajan tasalla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti