keskiviikko 13. tammikuuta 2016

APTEEKIT

LAILLISTETTUA ROSVOUSTA!

Hallitus kiristää entisestään lääkekorvauksia! Samalla, kun tulotasoa leikataan ja ostovoima laskee, KELAN antamia korvauksia lasketaan! Tänään kertoi Suomen apteekkeja edustava taho, miten lääkekorvaukset menevät. Vuotuinen omavastuu nousee 50 euroon, joka tarkoittaa sitä, että ensin maksat lääkkeistäsi tuon summan ja vasta sitten alat saada osan korvattuna. Tavallinen lääkekorvaus on 40 %, joten alkuvuoden 80 euron lääkelaskustasi maksat ensin itse 50 euroa ja lopusta saat takaisin hieman yli 10 euroa! Onpa todella ruhtinaallista korvauspolitiikkaa. Kaikkein surkeimmassa asemassa olevia rokotetaan kovimmin. Lääkkeitä joutuvat muutenkin käyttämään eniten juuri eläkeläiset, koska sairastavuus kasvaa iän myötä. Työikäisillä on muutenkin tukenaan työterveyshuolto.

Espanjan talous on ollut kuralla jo vuosia. Silti julkiseen terveydenhuoltoon on koskettu todella vähän. Varsinaiseen hoitoon tutkimuksineen ei ole tehty käytännössä leikkauksia ollenkaan. Ainoa, jossa tapahtui muutosta, olivat lääkekorvaukset. Aiemmin eivät eläkeläiset joutuneet maksamaan lääkkeistään mitään. Nyt he maksavat itse 10 % ja Valtio lopun. Työssäkävijät joutuvat maksamaan 40 % itse. Tässäkin huomioidaan vähätuloisten asema.

Varsinainen vinoutuma tulee apteekkien hinnoittelussa. Niin Suomessa kuin Espanjassakin lääkkeiden hinnat hyväksytään keskusjohdossa. Hintakilpailua ei siis ole. Koska Valtio korvaa tietyn osan, ei kai kilpailu ole mahdollistakaan. Espanjassa lienee kuitenkin jonkinlainen hintakontrolli, koska reseptilääkkeet ovat yleisesti valtavasti halvempia kuin Suomessa. Enkä puhu tässä vain kaksinkertaisista hinnoista, vaan aivan toisista suuruusluokista. Esimerkkinä Bayerin valmistama verenpainelääke, jonka aivan samanlainen pakkaus samoine pitoisuuksineen maksaa apteekissa korvaamattomana Espanjassa vähän päälle 3 euroa ja Suomessa noin 25 euroa!!!!!!!!!!! Potilas maksaa tästä lääkkeestä itse Suomessa noin 10 euroa ja Espanjassa 30 s. Jos eroja etsii, niin pakkauksen kieli ja seloste ovat eri. Sitten voisi hakea eroa verosta ja logistiikasta mutta näistäkään ei missään tapauksessa voi tulla eroa 10 % enempää saati 700 %.  No mistä nuo erot voivat tulla? Ei jää jäljelle kuin lääketukku ja Apteekit. Kumpi on suurempi rosvo, en tiedä mutta veikkaisin molemmat. Miksi Suomen KELA ei sitten tee mitään? Hyvä kysymys mutta ei liene kuin kaksi mahdollisuutta ääretön tyhmyys ja taitamattomuus tai taloudellinen hyöty (korruptio). Ei ole minun asiani tutkia, mikä on totuus mutta ihmettelen, jos ei mitään tehdä.

Reseptilääkkeitä korvataan tietääkseni vuosittain 1,3 mrd.n edestä, joten äkkiä laskien voisi saada 1 mrd.n euron eron, jos hinnoittelu olisi sama kuin Espanjassa. Espanjaa pidetään yleisesti hyvin korruptoituneena yhteiskuntana. Ajaako Suomi tässä suhteessa ohi?

Jos ajatellaan säästöjä, jotka saavutettaisi  oikealla hinnoittelulla, tulisi sitä todella paljon sekä potilaalle että valtiolle. No apteekit siinä menettäisivät mutta ne ovatkin ainoita, joilla on siihen varaa. Ovatko virkamiehemme Suomessa tehtäviensä tasalla, on se ykkösluokan kysymys? Jos apteekkilaitos sanelee itse hinnat ja Virkamiehet vain mätkäisevät leiman, on jotakin pahasti pielessä. Miksi sitten poliitikkomme ovat hiljaa kuin kusi sukassa? Onko heilläkin oma lehmä ojassa? Suomi on näköjään sellainen oikeusvaltio, jossa uhrit saavat kärsiä ja syylliset pääsevät kuin koira veräjästä.

Onko potilaan kannalta mitään tehtävissä tässä vaiheessa? On paljonkin, koska potilas voi hakea itse tai edustajansa välityksellä lääkkeensä mistä tahansa EU maasta. Kun säilyttää kuitin, on hän oikeutettu vielä KELA korvaukseen Suomessa. Toisaalta lääkkeet muualla ovat niin halpoja, että vaikka ei korvausta saisikaan, tulisivat ne silti paljon halvemmiksi. Esimerkkilääkkeeni ilman korvausta olisi 3 euroa Espanjasta ostettuna ja Suomessa korvattuna 10 euroa. Kalliissa lääkkeissä hintaeroa voi tulla satoja euroja. Jos suuntaat muutenkin lomamatkasi toiseen EU maahan, kannattaa ottaa bonuksena vaikka tuo.

Lopuksi vielä. Apteekkeja on Espanjassa paljon tiheämmin kuin Suomessa vastaavan kokoisessa kaupungissa. Espanjassakin ne toimivat kustannustehokkaasti. Tällaisenakin aikana ne kannattavat. Toisaalta en ole koskaan kuullut, että yksikään apteekki olisi koskaan mennyt konkurssiin Suomessa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti