perjantai 24. lokakuuta 2014

ELÄKKEIDEN KOROTUKSET

Nyt sitten tehtiin se vihon viimeinen temppu, kun eläkkeitä ei nosteta 2015 ja 2016 alusta edes elinkustannusindeksin vertaa. Tai ei tämä ehkä ole se viimeinenkään temppu, kun korotusta tulee 0,4%, kun korotuksen tulisi olla 1,1% 2015 alussa. Voisihan sen jättää nollille tai jopa laskea. Nythän on vielä varaa heikentää eläkkeitä, ei tosin paljoa mutta kuitenkin.

Täytyy sanoa, että olen tavattoman tyhmä, kun en tajua, miten Valtion taloudellista tilaa voidaan tuolla korotusleikkurilla parantaa. Lain mukaanhan ei eläkerahastoihin saa koskea, koska ne ovat jo ansaittua palkan osaa. Tähän saakka 170 miljardin eläkepääomasta ollaan käytetty vain sen tuottoa. Tälläkin hetkellä kassojen tuotto on erittäin hyvä, mistä kiitos eläkeyhtiöiden asiantuntemukselle.

No vielä tuohon Valtion talouteen ja sen korjaamiseen. Eikö eläkeläisten ostovoimalla elvytetä parhaiten? Jotenkin tuntuu, että tässä puhuu vain kateus eikä yleinen etu. Erilaiset veroratkaisut olisivat tietysti ne Valtion taloutta kohentavat toimenpiteet mutta useimmiten nekin vain väliaikaisia. Sekä tulo- että välilliset verot ovat pitkäaikaisesti käytettynä huono keino. Molemmilla leikataan ostovoimaa ja lamautetaan taloutta. Lisäksi erilaisilla veroilla on vielä sosiaalinen vaikutuksensa, joilla luodaan yleistä apeutta. Näistäkin välilliset verot ovat todella kehno homma. Kulutuksen verotus vie kaupan ja muun yritystalouden nopeasti syöksykierteeseen. Ihmiset vähentävät aluksi sellaista kulutusta, johon ei välttämätöntä tarvetta ole. Sitten leikataan ruuan ja muun päivittäistavaran kulutusta. Suomessa ollaan jo tässä tilanteessa kuten olemme tänä vuonna havainneet. Kuitenkin nykyinen hallitus, pääministeri etunenässä, on nostamassa välillisiä veroja. Suuret kauppaketjutkin joutuvat jo vähentämään työvoimaansa, koska lihavista voitoistaan ne luopuvat vasta, kun on pakko.

Espanjassa on myös otettu käyttöön erilaiset veroratkaisut Valtion talouden korjaamiseksi. Vaikutukset näkyvät aluksi hitaasti mutta kiihtyvät nopeasti. Kun Espanjan työttömyys on todella korkea, on täälläkin näkyvissä ostovoiman nopea lasku. Varsinkin ihmisten suorat ja välilliset verot ovat nousseet aivan valtavasti ja uusia veroja suunnitellaan. Toisin kuin Suomessa, ei esimerkiksi energian kulutusta veroteta samoin Espanjassa - vielä. Ulkomaisten eläkeläisten kimppuun on käyty Espanjassa oikein todella. Täällä asuvia residenttejä tukistetaan milloin mistäkin. Suomalaistenkin Suomessa olevaa omaisuutta halutaan ilmeisesti jatkossa jotenkin verottaa, koska siellä olevasta asunto- ym. omaisuudesta halutaan selvitys. Jos jollakin on verorästejä tuloistaan, on näihin puututtu kovalla kädellä. Pienenä kädenojennuksena on sitten tarjottu muka ilmoitusmahdollisuutta tämän vuoden loppuun sanktioitta. Todelliset vaikutukset ovat kuitenkin päinvastaiset. Ulkomaiset eläkeläiset häipyvät vähin äänin Portugaliin tai johonkin muuhun matalamman verotuksen maahan. Tosiasiassa nimenomaan Espanjan matala verotus on houkutellut tänne ulkomaisia eläkeläisiä. Jos tällaiset nyt poistuvat, jää Espanjalta saamatta myös välilliset verot. Myös talouden pyöriminen hiipuu, kun ei kulutusta ole.

Tässä on siis sama tilanne kuin Suomessa. Suomestakin lähtevät eläkeläiset pois, koska heidän ostovoimaansa leikataan sekä tulo- että menoratkaisuilla. Kaikki tietävät, että käytettävissä on vain yksi todellinen keino julkisen talouden korjaamiseksi ja se on leikkaus. Menoja on radikaalisti leikattava mutta ei niin, että joka paikasta vedetään siivu, vaan otetaan harkiten sieltä, millä on vähiten vaikutus hyvinvointiin. Joku sanoo, ettei se ole mahdollista mutta kyllä on, aivan varmasti. En tuo tässä esimerkkejä mutta jatkossa ehkä, kun talous on aivan kuralla.

Mielenkiintoisena seikkana voi havaita, että inflaation kehityksessä on valtavia eroja. Euromaiden keskimääräinen inflaatio on 0,3 prosenttia mutta Suomessa 0,9 prosenttia! Suomessa on siis kolminkertainen inflaatio verrattuna keskiarvoon. Tämä kertoo juuri välillisten verojen kovasta kasvusta mutta myös järjettömästä päivittäistavarakaupan hintakehityksestä. Suomessa on vielä inflaatio, kun Espanjassa jo on deflaatio. Väittäisinkin, että Espanjan talous, vääristä ratkaisuista huolimatta, kohoaa nopeammin kuin Suomessa. Aika näyttää, olenko oikeassa.

Espanjassa ei kuitenkaan ole koskettu samalla tavalla eläkeläisten tuloihin kuin Suomessa, vaikka Espanjaa pidetään heikkona taloutena. Täällä siis asetetaan prioriteetit eri tavoin kuin Suomessa. Vieläkin on siis edullisempaa tulla Espanjaan kuin jäädä Suomeen. Sekin vähäinen eläkkeen korotus tuntuu paremmin täällä juuri inflaatiosta johtuen. Tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti