perjantai 10. lokakuuta 2014

EBOLA


On ihmeellistä, etteivät ihmiset tajua tai ymmärrä ajatella tuon otsikkoaiheen vaaraa! Tälläkin hetkellä noille Länsi-Afrikan alueille mennään kuin turistimatkalle. Jos sinne menevät eivät tajua, mistä vaarasta on kysymys, vaikka he ovat terveysalan ammattilaisia, niin on vain hämmästeltävä. Vaikka auttajat suojautuvatkin tartuntoja vastaan, niin koskaan ei voida ottaa kaikkia vaaroja huomioon etenkin, kun ollaan aivan erilaisessa toimintaympäristössä kuin omassa kotimaassa. En ryhdy tässä puimaan niitä erityispiirteitä, koska minäkään en niitä tiedä mutta tiedän varmasti, että niitä on.

Jokaiselle Ebola-alueelle matkustavalle on ensinnäkin kerrottava, että sinne ei missään tapauksessa saa mennä! Jos kiellosta huolimatta sinne matkustaa, on se täysin omalla vastuulla. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sairastuttuaan ole oikeutettu saamaan hoitoa omassa kotimaassaan tai muuallakaan Euroopassa. On myös kerrottava, että Ebola-alueelta tullessa on riittävän pitkä karanteeni. Esimerkiksi Espanjaan tuodun sairastuneen papin hoito aiheutti hoitajan sairastumisen. Vain pieni laiminlyönti sai heti uuden uhrin. Tästä huomataan, ettei mistään leikistä ole kysymys. Tämä voi vaikuttaa julmalta puheelta mutta ajatelkaapa vaihtoehtoa. Haluatteko ottaa vastuullenne laajan Ebola-epidemian koko Eurooppaan.

Sitten aivan erillisenä asiana on käsiteltävä kauttakulku esimerkiksi jonkun itäisemmän Afrikan maan kautta. Jos halutaan kiertää ja hämätä, voidaankin tulla Ebola-alueelta vaikka Etelä-Afrikan kautta. Tämän takia on kaikkien matkustavien tehtävä tarkka selvitys matkastaan. Jos siinä on pienintäkään epäselvyyttä, on henkilö laitettava karanteeniin. Jos teko on tahallinen, on määrättävä lisäksi mittavat sanktiot. Oma kotimaa tai muukaan Euroopan maa ei ole velvollinen hoitamaan henkilöä, joka kiellosta huolimatta menee Ebola-alueelle ja sairastuu. Sairastunutta henkilöä ei saa päästää takaisin lainkaan ja, jos sairastuu vasta tultuaan karanteenissa, voidaan hänet jopa palauttaa takaisin hoitoa varten. Tässä kohdassa ei ole mitään merkitystä, tehdäänkö hoitoa yksityisessä vai julkisessa terveydenhuollossa. Rahalla ei saa olla mitään merkitystä, kun halutaan suojautua. Kauttakulkua on valvottava lisäksi muidenkin maiden kautta mahdollisesti tulevia. Aina on oltava valmis tekemään selvitys matkastaan.

Afrikasta tulevat pakolaiset ovat olleet jo muutenkin ongelma mutta nyt erityisesti. Miten varmistetaan, etteivät he ole saaneet tartuntaa. On vain kaksi vaihtoehtoa karanteeni tai palautus takaisin. Viimeksi mainittu on ehdottomasti parempi. Tässäkin tapauksessa palautus on tehtävä erityisen huolellisesti niin, etteivät sitä tekevät henkilöt itse sairastu. Sama koskee tietysti kaikissa karanteenin kanssa olevien henkilöiden turvallisuutta.

Kun USA alkoi pullistella oman sinänsä pienen ja merkityksettömän terrori-iskun jälkeen ja alkoi määrätä koko maailmaan järjettömiä turvallisuusmääräyksiä, on nyt kysymys aivan eri mittaluokan vaarasta. Jos Ebola-epidemia pääsee valloilleen, voidaan enää vain rukoilla, sillä muuta ei ole tehtävissä. Historiassa on aivan riittävästi esimerkkejä kuten Musta surma. Ensin loppuvat hoitajat ja lopuksi hautaajatkin. Muutamat vastustuskykyiset jäävät henkiin mutta nykyinen yhteiskuntajärjestelmä on pitkäksi aikaa mennyttä. Nykyiset taloudelliset lamatkin ovat lastenleikkiä tällaiseen katastrofiin verrattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti