maanantai 20. lokakuuta 2014

BESSERWISSER

Tuleepa mieleen eräs näytelmä "Siunattu hulluus", jota aikoinaan näytettiin televisiossakin. Siinä vanhemmat veljekset olivat viemässä nuorinta veljeään "hullujenhuoneeseen". Matkalle mahtui monta mutkaa ja kommellusta, joista eräs jäi mieleeni. Veljekset saapuivat matkallaan maalaistaloon ja mennessään sisään, havaitsivat makuuhuoneen  sängyssä lehmän! Tätä ihmetellen he kysyivät isännältä, miksi sängyssä on lehmä?  Isäntä vastasi, että häntä on pidemmän aikaan kiusannut asia, jonka ajatteli korjata nyt. Hän kertoi, että sanoipa hän mitä tahansa, niin emäntä vastaa siihen "kyllä minä sen tiedän". Emäntä on nyt kirkolla käymässä mutta tullessaan kotiin näkee lehmän ja sanoo, että "täällä on lehmä sängyssä", johon minä vastaan "kyllä minä sen tiedän".

Tavallisessa elämässä tapaamme aina tämän tästä ihmisen, joka sanoo esimerkiksi tietävänsä ja tuntevansa tämän asian paljon paremmin kuin  minä. Voihan se niinkin olla mutta välillä jää ihmettelemään, että miten henkilö, jota tai joka ei paremmin tunne voi näin sanoa. Jos mitään ei entuudestaan tiedä, täytyy olla melkoinen selvänäkijä, jotta tietää keskustelukumppaninsa niin tarkoin, että voi sanoa näin. Minä vetäisin tällaisesta henkilöstä sellaisen johtopäätöksen, että hänellä on valtavan huono itsetunto, jota tarvitsee pönkittää tuollaisella joutavanpäiväisellä itsekehuskelulla.

Tyhmän tärkeilevä ihminen on todella vaikea sekä työpaikalla että vapaa-aikana. Täällä Espanjassakin on henkilöitä, joiden pitää tuoda aikaisempi työhistoria esiin ja varsinkin se ylenpalttinen tieto sekä osaaminen. Huomaamattaan tämä besserwisser esittää olevansa paljon tietävämpi kuin todellisuudessa onkaan. Miksi tällainen ihminen ei sitten todellisuudessa koskaan edennyt urallaan todella pitkälle? Ehkä muille tuli selväksi, ettei besserwisser olekaan sitä. Eläkeläisen on kyllä todella lapsellista mahtailla muille. Siinä tekee vain itsensä naurettavaksi kuten alun lainaukseni osoittaa. Että otetaanpa nyt vain rauhallisesti ja pidetään nykytilanne mielessä. Tuskin kovinkaan moni eläkeläinen joutuu enää työhaastatteluun, jossa pitää korostaa omaa egoaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti