maanantai 4. huhtikuuta 2016

VEROPALJASTUS


Parin päivän sisällä on pääuutisena ollut suuri veropaljastus. Se on lähtenyt purkautumaan Panamasta ja saanut valtavat mittasuhteet. Oleellista siinä on se, että onko tässä ilmennyt verokikkailu ollut laillista vai laitonta? Varmasti osa on aivan laillista mutta veikkaisin suurimman osan olleen laitonta. Miksi näin oletan? No siksi, että vain salaamalla yritysten tai yksityisten omaisuutta ja tuloja, on näillä tahoilla voinut olla siitä taloudellista hyötyä. Ei siis kannata salata tietoja, jos se ei ole laitonta. Eri asia on sitten, saadaanko näitä kikkailijoita koskaan edes syytteeseen puhumattakaan tuomituksi ja korvaamaan saamansa rikollisen hyödyn.

Eihän tällaisella toiminnalla olisi niinkään merkitystä, jos ei saamatta jääneitä verotuloja kylmästi ja törkeästi maksateta tavallisilla veronmaksajilla. Varovastikin arvioiden kysymyksessä on satojen miljardien eurojen verokavallus ja todennäköisesti ilmi on tullut vasta jäävuoren huippu. Kokoomuksen puheenjohtajakisaan ilmoittautunut Elina Lepomäki on tuonut kantanaan ilmi, että Suomi ei voi kehittää lainsäädäntöään siten, että se valvoisi tehokkaammin pääomien siirtoja ulkomaille kuin muut valtiot. Jos muualla päätellään samoin, voidaan olla vakuuttuneita, että nuo veromiljardit jäävät nyt ja tulevaisuudessa saamatta. Vaikka paljastuksia on tullut ja tulee lisää, ei siitä ole hyötyä, kun halua tällaisen rikollisen toiminnan ehkäisemiseen ei löydy.

Huolestuttavinta on ehkä kuitenkin se, että edes näiden pääomien peittäjätkin ovat rikollisia kuten terroristijärjestöjä sekä mafia. Käytännössä me tavalliset ihmiset rahoitamme tuon toiminnan omien poliittisten päättäjiemme välityksellä. Kun oikeisto nostaa koko ajan enemmän ja enemmän päätään, käyttää se yhä häikäilemättömämmin vaikutusvaltaansa meitä tavallisia ihmisiä vastaan. Samalla tuodaan muka faktana, että jos tätä vääryyttä ei sallita, työttömyys ja muut haitalliset ilmiöt lisääntyvät. Uskokoon kuka tahtoo mutta minä en tuohon roskaan ainakaan luota.

Vaikka Alexander Stubb ei ole mikään hääppöinen tyyppi hoitamaan Suomen asioita, saattaa hän omata edes jonkinlaisen omantunnon Lepomäkeen verrattuna. Jokaisesta puolueesta löytyy rehellisiä ja vastuuntuntoisia ihmisiä päättäjiksi. Miksi emme valitsisi edustajiksemme tällaisia osaajia? Veikko Vennamo nimitti tuollaisia häikäilemättömiä päättäjiä "seteliselkärankaisiksi". Todella hyvä nimitys tänäkin päivänä.

1 kommentti:

  1. Nordea sortui todella surkeaan selittelyyn tässä asiassa. Kävi selväksi, että nimenomaan Nordean aloitteesta oli vaadittu asiakirjoihin esim. päivämäärämuutoksia asiakkaan eduksi. Toisaalta näillä paljastuksilla ei ole mitään merkitystä, kun kaikki jatkuu ennallaan!

    VastaaPoista