keskiviikko 3. helmikuuta 2016

NIINISTÖN PUHE


Presidentti Niinistö piti tänään puheen Suomen Valtiopäivien avajaisissa. Ehkä saadaan mennä todella monta vuotta taaksepäin, ennen kuin löytyy yhtä paljon huomiota herättänyt puhe kuin tänään. Erikoista oli jo se, että puhe keskittyi vain yhteen aiheeseen nimittäin pakolaisuuteen.

Niinistön puheen ydin oli se, että Suomi sen paremmin kuin koko Eurooppakaan ei kesti moista pakolaistulvaa yhtään tästä eteenpäin. Ratkaisuna Niinistö näki vain nopeat EU.n toimenpiteet asian hoitamiseksi niin, että hallitsematon kansainvaellus loppuu.

Olen muistaakseni aiemminkin verrannut nykytilannetta juuri Kansainvaellukseen, joka käytännössä hajotti mahtavan Rooman imperiumin. Hyvä tuttavani käytti tämän päivän vaelluksesta nimitystä "Kolmas maailmansota"! Ei siis tarvita valtavia asearsenaaleja, kun miljoonat ihmiset tungetsivat rajoilla.

Rooman valtakunnan tilanteeseen verrattuna meillä on kuitenkin paremmat mahdollisuudet selviytyä tarkemmin valvottujen rajojen vuoksi. Varsinainen ongelmahan ei ole valtava ihmismassa, vaan miten heidät sijoitetaan ja elätetään. Siirtolaisia on aina ollut mutta oleellisena erona, että he ovat hakeutuneet heti työhön, koska kukaan ei heitä olisi elättänyt. He eivät olleet siis "vapaamatkustajia" kuten tämän päivän pakolaiset.

Niinistö puhui myös, että Suomellakaan ei välttämättä ole nyt heti valmiuksia selviytyä kaikista kansainvälisistä sopimuksistaan. Kommentteina mainittiin, että Presidentti halusi kokonaan luopua noudattamasta näitä sopimuksia mutta oleellinen kohta oli "tällä hetkellä". Jos toisaalta sopimukset eivät vastaa tarkoitustaan nykytilanteessa, olisi yksinkertaisinta päivittää sopimukset tähän tilanteeseen sopiviksi. Heikompi mutta ehkä välttämätön vaihtoehto on sanoutua irti joistain sopimuksista. Tässä voisi ottaa esimerkkinä Suomen ja Espanjan välisen "Verosopimuksen". Suomi haluaa muuttaa tätä sopimusta ja varmasti myös tekee sen. Espanja on jo periaatteessa myöntynyt tähän. Siis sopimukset ovat tehdyt muutettaviksi tai jopa rikottaviksi kuten esimerkiksi Venäjä tekee.

Niinistö mainitsi myös "eurooppalaiset  arvot" puheessaan. Tällä kai lienee tarkoitettu lähinnä satoja vuosia vanhat eurooppalaiset kulttuuriperinteet. Pakolaiset tulevat aivan erilaisesta kulttuuriympäristöstä eivätkä välttämättä ymmärrä saati hyväksy eurooppalaista kulttuuria. Tämä näkyy pakolaisten tekeminä rikoksina ja terroristitekoina. Onko Eurooppa valmis tällaiseen tulevaisuuteen?

Taloudellinen kantokyky loppuu kuitenkin niin Suomelta kuin koko Euroopalta, se on varmaa. Siis selviydymme vain kovilla toimenpiteillä ja Saksan Merkel saa pakolaismyönteisyydestään huolimatta olla pään avaajana. Espanja on muuten hoitanut asiansa hyvin. Tänne on tullut vain muutama sata pakolaista viime vuonna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti