perjantai 28. helmikuuta 2014

VENÄLÄISTÄ RULETTIA

Ukrainan tilannetta on varmaan suurin osa ainakin eurooppalaisista seurannut viime päivinä jännittyneenä. Itsekin kiinnostuin siinä määrin, että katselin netistä vähän Ukrainan historiaakin. Se on ollut vaatimattomastikin sanoen värikäs. Venäjä on vuosisatojen aikana enemmän tai vähemmän ollut vaikuttavana tekijänä tuohon historiaan. Toki muitakin valtioita on ollut näissä kuviossa kuten eurooppalaisista maista Puola ja Liettua. Varhemmassa historiassa Ukrainaa pitivät hallussaan mongolit ja heidän johtajansa Tsingis Kaani. Useimmat näistä valloittajista ovat harjoittaneet melkoisia sortotoimia. Venäjä, kuten tunnettua, ei ole ollut mikään poikkeus.

Kun Nikita Hrutsev siirsi Krimin kuuluvaksi Ukrainaan, on se ollut suvereeni osa sitä myös Ukrainan uudelleen itsenäistyttyä. Venäjän politiikkaan on avoimesti kuulunut uhmamielisyys kaikkia niitä toimenpiteitä kohtaan, jotka kohdistuvat venäläiseen väestöön. Ei ole merkitystä sillä, kuinka suuri tuo väestön osa on. Venäjä on ilmoittanut, että se voi tarvittaessa ryhtyä sotilaallisiin toimenpiteisiin sellaista maata kohtaan, jonka kokee olevan uhaksi venäläisväestölle. Tästä syystä Virossakin ollaan oltu uusi itsenäisyysaika vähän kieli keskellä suuta, ettei liiaksi loukata venäläisiä. Pieniltä selkkauksilta ei ole vältyttykään tässä 25 vuoden  aikana. Mutta kyllä Venäjänkin täytyy vähän harkita montako kiloa punttisalilla nousee, ennen kuin alkaa liikaa "kalistella sapeleja" minkä tahansa maan kanssa. Espanjassakin on runsaasti venäläisiä, joista suurin osa on sopeutunut hyvin tänne mutta joukossa on näkynyt myös runsaasti votkaa kittaavia räyhääjiä. Tällaiselle toiminnalle on pistettävä piste yhteisellä päätöksellä EU.ssa.

Venäjä voisi esimerkillisellä toiminnallaan aloittaa kansalaisten aseman puolustamisen omasta maastaan. Runsaimmat julmuudet ja muut toimenpiteet tapahtuvat juuri Venäjällä. Mielenkiinnolla seuraamme muualla Euroopassa, miten nämä korjataan. On ymmärrettävää, että monet venäläiset juuri noista syistä muuttavat pois Venäjältä.

Ukrainan ja muidenkin maiden kohdalla on venäläistenkin tunnustettava niiden suvereniteetti. Kansainvälisesti on YK etunenässä valvottava, että näin tapahtuu. Asevoimin tapahtuva voimapolitiikka ei saa olla mahdollista nykymaailmassa.

Euroopan Unionissa on alettava voimakkaasti rajoittamaan ensinnäkin venäläisten muuttoa EU.n alueelle ja varsinkin heidän mahdollisuuksiaan ostaa yrityksiä ja kiinteistöjä täältä. Unionin on pikaisesti ryhdyttävä säätämään näihin liittyvää lainsäädäntöä. Suomessakin on luvattoman paljon annettu siirtyä maa-alueita ja muita kiinteistöjä venäläisille. Nämä juuri antavat jatkossa aiheen Venäjän pullistelulle ja uhkailuille muita maita kohtaan. Venäjähän ei anna muiden maiden kansalaisten ostaa ja omistaa vapaasti vastaavaa omaisuutta siellä.

Tosi asia on, että mitä vaikeammaksi tilanne taloudellisesti ja muutenkin Venäjälle muodostuu, sen johto hakee syntipukkeja Venäjän ulkopuolelta. Levottomuudetkin, jotka tapahtuvat Venäjällä, ovat aina muka muiden maiden syytä. Ukrainan mielenosoituksetkin aiheutuvat kuulemma Länsi-maista. En kyllä tiedä uskooko tuollaista lööperiä edes venäläiset saati muut.

Venäjän pitäisi vähän ajatella, että ei pitäisi rähjätä tänään, kun huomenna jo pyydetään apua muilta.

2 kommenttia:

  1. Todella outoa meininkiä, kun Ukrainan presidentin täytyy hakea Venäjältä tukea omaan virkaansa. Jos Ukrainan hallitus ja etenkin parlamentti on antanut potkut, niin miten Venäjä tekee asiasta demokraattisemman? Toisena asiana voisi sanoa, että mitä Venäjän johto tekee, jos Ukrainan armeija miehittää Krimin Venäjän tukikohtaa lukuun ottamatta. Kolmanneksi, Putinin lähtölaskenta on alkanut, kun kaikki kääntyvät häntä ja samalla koko Venäjää vastaan. Venäjän talous on jo ennestään kuralla ja nyt nämä temput vievät kaiken tuen muilta mailta eli Putin jää yksin raunioihinsa. Turha sitten tulla itkemään, kun löysät on housuissa.

    VastaaPoista
  2. Juliana Tymoshenkon kertomana You Tubessa oli kovia sanoja. Siinä hän kertoi esimerkiksi, että "katsapit" (ukrainalaisten haukkumasana venäläisistä) pitäisi tappaa ydinaseilla. Tämä on osoitus siitä, millä tiellä ollaan menossa. Putin on ajamassa kansalaisiaan täyteen eristäytymiseen muusta maailmasta. Venäläiset eivät selviä tästä muulla tavoin kuin julistamalla avoimesti olevansa täysin eri mieltä Putinin ja hänen hännystelijöittensä kanssa. On todella surullista, jos täällä Espanjassakin venäläiset joutuvat peittelemään kansallisia tunnusmerkkejään, eivätkä jatkossa uskalla edes puhua venäjää. Venäläinen liiketoiminta ja muu yhteistyö tulee kärsimään suurta vahinkoa ellei muutosta tapahdu.

    VastaaPoista