perjantai 3. helmikuuta 2017

KAKSOISKANSALAISUUS

Tämä aihe tuntuu tulleen kuin puun takaa ongelmaksi Suomessa. Ongelman on aiheuttanut oikeastaan se, että ei saisi julkisesti sanoa kaksoiskansalaisuudesta olevan estettä tiettyihin tehtäviin.

Puidaanpa nyt tuo käsite kaksoiskansalaisuudesta aivan aluksi. Pitäydyn tässä yhteydessä käsittelemään vain sellaisia henkilöitä, joilla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus ja passi. Muistaakseni vähän yli vuosi sitten kyseltiin tällaisilta henkilöiltä lojaliteettiä kriisitilanteessa. Nämä henkilöt ovat siis syntyperältään venäläisiä ja tilannetta pitää tarkastella tätä taustaa vasten. Kaikki vastasivat, että jos syntyisi konflikti Venäjän ja Suomen välillä, tilanne olisi vaikea mutta he eivät voisi asettua Venäjää vastaan, jos/kun sen johto näin edellyttäisi.

Minusta asia olisi juuri sellainen, että kyllä sen oman maan etu asetetaan asuinvaltion edun edelle. Ajatellaanpa suomalaisia kaksoiskansalaisia. Kyllä suomalainenkin on lojaali ensisijaisesti Suomelle paitsi Johan Bäckman. Kriisitilanne, joka käytännössä tarkoittaan sotilaallista konfliktia on niin äärimmäinen asia, että jokainen ihminen joutuu asettamaan arvomaailmansa tätä taustaa vasten.

On aivan selvä asia, että koko Puolustusvoimat on alue, joka on eristettävä kaksoiskansalaisilta ja yleensäkin niiltä, jotka ovat syntyperältään venäläisiä. En muuten olisi lainkaan varma, että kaikki suomenruotsalaisetkaan olisivat lojaaleja Suomelle, jos konflikti tulisi Ruotsin kanssa. Onneksi tuo mahdollisuus on vain teoreettinen. Sitä vastoin konflikteja Venäjän kanssa on ollut Suomen historiassa muistaakseni ainakin toista sataa. 

Jos tällä hetkellä todetaan, ettei konkreettista vaaraa konfliktista ole, se on vain kiinni Venäjän nykyjohdosta, jonka senkin on huomattu olevan melkoisen epävakaa esimerkiksi Ukrainan tilanteessa. Poliittiset valtasuhteet voivat muuttua milloin tahansa ja voivat aiheuttaa vakavia seuraamuksia. Suomen pitää olla valmis vastaamaan mahdollisimman  tehokkaasti haasteisiin, jotka poikkeavat hyvinkin paljon nykytilanteesta.

Lopputoteamuksena voisi sanoa, että kaikkiin riskitekijöihin pitää varautua huolella eikä yleisellä hyssyttelyllä asioita paranneta. Rauha säilytetään parhaiten valmistautumalla sotaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti