keskiviikko 28. lokakuuta 2015

VAROITUS!


Täällä Torreviejassa on sattunut jo useampia omaisuusrikoksia, jotka noudattavat samaa kaavaa. Asunnon ovelle on tullut jonkin sortin avun tarvitsija, joka haluaa vaikkapa lasin vettä. Yleensä tämä apu edellyttää asukkaan poistumisen hetkeksi ovelta. Palattuaan omistaja huomaa, että eteisestä hävinnyt kaikki mahdollinen omaisuus. Usein tämä omaisuus on vaikka naulakossa roikkunut käsilaukku. Silloin häipyy siinä olleet rahat, pankki-ym.kortit, kännykät jne. Eteinen on nimittäin usein säilytyspaikka juuri tälle tärkeälle omaisuudelle.

Välttääkseen joutumista rikoksen uhriksi, voi sen välttää helposti niin, että sulkee oven ja pyytää odottamaan, pyytää mahdollisen toisen asunnossa olevan hakemaan sen veden, laittaa varmuusketju päälle tms. Aina olisi hyvä pitää  tärkeä omaisuus pois ulko-oven läheisyydestä. Ylivoimaisesti paras keino on olla avaamatta ovea vieraalle ihmiselle. Ovisilmä on halpa ja hyvä keino varmistaa asia.

Ulkonakin voi joutua helposti uhriksi. Markkinat ovat pahin paikka varomattomille. Koskaan ei saisi ottaa sellaista omaisuutta mukaansa, jota silloin varmasti tarvitse. Rahaakin vain tarvittava määrä mukaan ja varsinkin pankki- ym. kortit on jätettävä kotiin, kun ei niitä tarvitse. Mukana oleva omaisuus sijoitettava niin, ettei siihen pääse helposti käsiksi. Esimerkiksi sisätasku on hyvä ratkaisu. Siihen ei pääse mistään ulkopuolelta suoraan, vaan täyty mennä vaikka housunkauluksen kautta. Kaulapussukka vaatetuksen alla ihoa vasten on varma keino, joka tepsii erinomaisesti, jos ei levittele rahojaan. Erilasia kukkien ym. kaupustelijoita ei saa päästää 2 metriä lähemmäksi.

Käsilaukut ja niihin verrattavat on aina oltava kunnolla kontrollissa. Se, että ne ovat näköpiirissä, ei riitä missään tapauksessa. Lentoasemilla on useita riskitilanteita alkaen turvatarkastuksesta, jolloin kukaan ei valvo omaisuuttasi ollessasi itse tarkastuksessa.

Auto ei ole koskaan säilytyspaikka pidempään missään sisällä. Lyhyelläkin ajalla ei käytännössä mitään saa jättää näkyville.

Nämä ohjeet pätevät pääsääntöisesti kaikkialla maailmassa, myös Suomessa, jossa yhä enemmän sattuu vastaavaa.

Olen joutunut ammatissani turvallisuuspäällikkönä aikoinaan tekemään riskiarviointeja ja suojausohjeita paljon. Riskit eivät ole vähentyneet vuosien mittaan mutta kylläkin monipuolistuneet. MAALAISJÄRKI ON VALTTIA TÄNÄKIN PÄIVÄNÄ!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti