torstai 20. marraskuuta 2014

TORREVIEJAN SEURAKUNTAKOTI

Minua on moneen otteeseen pyydetty kirjoittamaan otsikon aiheesta. Kun tätä uutta Seurakuntakotia aikoinaan viitisen vuotta sitten hankittiin, kävi jo melkoinen mylläkkä hankkeen ympärillä. Syitä oli monia, joista palautan mieleen vielä joitakin. Sitten menen tämän päivän tilanteeseen, kun edelleen tapahtuu kaikenlaista koko Luterilaisen seurakunnan piirissä.

Niin silloin, kun oltiin hakemassa uutta sijoituspaikkaa Seurakuntakodille, oli hankinnan yhteydessä vähintään omituisia piirteitä. Vuonna 2008 alkoi hyvin tuntemamme lama, joka koetteli myös Espanjaa rankasti. Selvimmin muutoksen tuulet puhalsivat asuntokiinteistöjen hintoja alas. Nyt voisi sanoa, että puhalsi ja puhalsi. Nimittäin ei ne hinnat aina pudonneetkaan kuten olisi voinut olettaa. Nykyistä Seurakuntakodin kiinteistöä oltiin tarjottu jo aiemmin samaan hintaan, kun se sitten laman alettua ostettiin. Outoa oli se, että juuri tähän kiinteistöön ei lama ollut vaikuttanut lainkaan. Minulla ei ole tiedossa, pyrkikö edes silloisen Seurakuntaneuvoston johto saamaan alennusta. Joka tapauksessa muita kiinteistöjä ei tietääkseni edes kyselty, eikä myöskään muihin välittäjiin edes oltu yhteydessä. Näin ainakin muut suomalaiset välittäjät minulle kertoivat. Me hankimme samaan aikaan omaa asuntoa, jonka hinta oli pudonnut noin puoleen! Miksi siis tuon Seurakunnan kohteelle ei vastaavaa tapahtunut ja toisaalta edes etsitty muuta kohdetta, jää ihmeteltäväksi. Myös se sinnikkyys ja kova pyrkiminen juuri tuon kohteen hankintaan jäi ihmetyttämään. Eikö todella muita sopivampia tai edullisempia kohteita ollut tarjolla? Jos tavallisessa elämässä tehtäisi vastaavaa, voitaisi päättäjät todeta joko täysi tyhmiksi tai oman edun tavoittelijoiksi. Minä en tiedä, onko tästä kysymys mutta olisi kiva kuulla ne faktat, jotka lopulta päätökseen vaikuttivat.

Nykyisen Seurakuntakodin sijaintipaikkaa perusteltiin sen läheisellä sijainnilla keskustan kirkkoon nähden. Tosiasiassa se sitä onkin mutta siihen perustelut sitten tyssäävätkin. Seurakuntakotia käytetään suurimmalta osaltaan kahviona ja harrastepiirien pitopaikkana. Kirkossa pidettävä messu on vain kerran kahdessa viikossa mutta se on kuitenkin auki vähintään 10 päivänä samana aikana. Suurempi merkitys on siis sillä, että Seurakuntakoti olisi hyvin saavutettavissa sille suurelle käyttäjäkunnalle, joka kävisi muina kuin kirkkopäivinä. Kirkkokahville tulijat voisivat tulla 200 m kauemmaksikin. Niinhän oli vanhan Seurakuntakodin aikoinakin, eikä kukaan valittanut.

Nykyinen sijainti on tavattoman huono, koska Seurakuntakoti sijaitsee kapean kadun varrella, jolloin rinnakkaispysäköinti on mahdotonta lyhyeksikin aikaa esimerkiksi tavaroiden purkamiseksi. Liikuntaesteisten pääsy on aikaisempaa paljon vaikeampaa, koska heti kadulla on jo portaat. Ilmaiset pysäköintimahdollisuudet ovat käytännössä mahdottomat. Turvallisuuden kannalta toinen kerros on huono, koska mahdollinen murto voidaan suorittaa rauhassa katutasoon verrattuna. Oikea sijainti olisi ollut katutasossa puolisen kilometriä kauempana kuten muillakin suomalaisilla seurakunnilla. Tässäkin näkyy päätöksen ajattelemattomuus.

Seurakunnan käytännön toiminta ontuu muutenkin pahasti. Vaikuttaa siltä, että vapaaehtoisuustoiminta ja sitä tekevien henkilöiden työ halutaan oikein tarkoituksella estää. Juuri pidetty seurakuntaneuvoston vaali oli hyvä esimerkki. Neuvoston varsinaisiksi jäseniksi valittiin pääsääntöisesti henkilöitä, jotka ovat suuren osan toimintakaudesta pois paikkakunnalta. Kun ehdolla olisi ollut myös henkilöitä, jotka ovat paikalla, on käsittämätöntä, ettei heitä voitu valita varsinaisiksi jäseniksi. Tietysti nuo valitut henkilöt ovat erinomaisuudessaan niin korvaamattomia, ettei näin voitu menetellä. Jää nähtäväksi, kuinka kauan nuo varsinaisen vapaaehtoisuustyön puurtajat jaksavat katsella vähättelevää suhtautumista heidän työhönsä. Veikkaanpa, ettei kovin kauaa. Kuka viitsii vain palvella ja passata jatkuvasti mutta eivät kelpaa päättäjiksi. Nykyiset päättäjät eivät taas viitsi vaivautua tekemään käytännön töitä mutta hehän ovat korvaamattomat aivot muiden yläpuolella. Käytännön töiden tekijät tuskin saavat kiitostakaan. Jos ja kun tilanne menee todella huonoksi, vie asian korjaaminen todella pitkän aikaa. Tämä kaikki haittaa kaikkien seurakuntalaisten toimintaa ja myös Seurakunnan taloudellisista vastuista suoriutumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti