torstai 9. maaliskuuta 2017

SOTEEN TAI SAVEEN

Vanha sanonta "syteen tai saveen" on saanut nykyaikaistetun merkityksen pienellä muutoksella. Otsikon merkitykselläkin voidaan sanoa, että ollaan jääty kohtalon huomaan SOTEA rakennettaessa. Oikeastaan sitä ei edes rakenneta vaan hajotetaan vanha kohtuullisen hyvin toiminut terveydenhuoltojärjestelmä ja jättäydytään ajopuuteorian mukaisesti tuulen vietäväksi. Voiko Pääministeri Sipilä tai joku muu varmasti vannoa, että nyt rakennettu malli takaa kansalaisille yhdenmukaisen, parannetun, edullisemman ja jopa miljardisäästöt tuovan terveyspalvelut? Enpä usko, että kovin monta pistäisi rahansa likoon tuohon veikkaukseen, en minä ainakaan.

Kun olen kuunnellut kauniita sanoja uudesta SOTE mallista, niin minä en ainakaan ole löytänyt siitä yhtään parannusta mutta huononnuksia kyllä verrattuna nykyiseen. Valinnan vapautta on perusteltu ehkä eniten mutta sekin vähenee eikä parane. Tässä on paikallaan muutama esimerkki. Nyt voin mennä lääkäriin yksityisen tai julkisen puolen lääkäriin vaikka samana päivänä, jos haluan. Minun ei tarvitse sitoutua vuodeksi johonkin tiettyyn sektoriin, vaan voin vapaasti valita minkä haluan. Minulla on täydellinen valinnan vapaus, käytänkö yksityistä tai jukista lääkäripalvelua. Kaiken lisäksi voin valita ne palvelut vielä jopa miltä paikkakunnalta tahansa. Kaikissa tapauksissa kaikki korvaukset tulevat samanlaisina. Kuten mainitsin voin käyttää noita palveluja samaan sairauteenkin aivan kuten itse haluan. Tässä on valinnan vapautta kylliksi.

Yhtiöittäminen takaa hyvät terveyspalvelut vain suurille paikkakunnille mutta miten käy pienemmille? Ne vähenevät nykyisestäänkin oleellisesti. Johonkin Posiolle ei ole saatu yhtään lääkäriä edes tuplapalkalla! Ainakin aikaisemmin oli näin mutta tuskin tilanne on paljon parantunut. Tämä vain esimerkkinä mainittuna. Perustuslain mukaan pitäisi Suomen kansalaisten olla tasa-arvoisessa asemassa mutta huonompaan suuntaan mennään, kun kunnat eivät enää vastaa lainkaan terveyspalveluista.

Valinnan vapaudesta vielä, että miten minä voin sairaskohtauksen sattuessa valita, minkä sektorin hoitoon haluan? Sivullinen ei edes tiedä minkä sektorin piiriin kuulun. Voiko laitoshoidossa oleva vanhus valita myös vapaasti sektorinsa ja vaihtaa sitä, tuskinpa? Sama koskee alaikäistä lasta tai vammaista tai vastaavaa. Tässä on koko ajan puhuttu vain työikäisestä perusterveestä ihmisestä. Hän voi mennä hoidattamaan flunssansa itse valitsemansa sektoriin, kunhan muistaa sen vuoden sitoumuksen. Vaihdella ei enää uudessa järjestelmässä saa, pitää olla uskollinen valitulleen kuten avioliitossa. Oikeastaan avioeronkin voi ottaa vaikka viikon jälkeen vihkimisestä ja mennä uusiin naimisiin mutta Sipilän SOTEssa ei näin tehdä.

Yhtiö-mallissa on heikkouksia muutenkin pilvin pimein. Yhtiön periaatteena on aina tuloksen tekeminen. Nykyisinkin yksityinen terveyspalvelu on kalliimpaa ihan vain siksi, että kustannukset ovat suunnilleen samat kuin julkisella puolella mutta pitää saada omistajille myös voittoa. Jonkun pitää tuo voitto maksaa joko potilaan tai veronmaksajan. Väistämättä tulee myös ongelmia, kun uuden järjestelmän vastuu siirtyy kauemmas potilaasta. Valitustiet vaikeutuvat, eivätkä vastuuhenkilöt ole tavoitettavissa edes nykyisen veroisina. Demokraattinen vastuunkanto loittonee entisestään.

YHTÄ ASIAA NUO NEROPATIT EIVÄT OLE TAJUNNEET OTTAA HUOMIOON LAINKAAN. NOIN PARI VUOTTA SITTEN TULI EU DIREKTIIVI, JOSSA VOI VALITA HOITOPAIKKANSA MISTÄ TAHANSA EU-MAASTA! TÄTÄ EI TARVITSE EDES KYSYÄ, VAAN SE ON SUBJEKTIIVINEN OIKEUS. VOIT MENNÄ VAIKKA VIROON HOIDATTAMAAN ITSESI SAMAAN HINTAAN KUIN VIROLAINENKIN. KELA KORVAA SINULLE TARVITTAESSA MYÖS YKSITYISEN TERVEYDEN HUOLLON JA JOPA MATKAKORVAUKSEN. ASIAN VOIT TARKISTAA VIRALLISESTI NETISTÄ.

Tuo asia romuttaa Sipilän välkkyjen ja varsinkin Kokoomuksen rahan lypsämisidean ja hyvä näin, sillä muutenhan Suomessa tehtäisi kaikki asiat aivan päin seiniä! EU.sta puhutaan paljon pahaa ja onhan siellä ihan pöljiäkin päätöksiä mutta kokonaisuutena se on kansalaisen viimeinen turva. On se hyvä, että joku järjestys edes jossain kohtaa tulee vastaan. Korjausta voi kyllä terveydenhuoltoon tehdä ja sen voisi aloittaa vaikka apteekkien lääkehintojen kohtuullistamisella EU tasolle. Se toisi säästöä sekä potilaalle että Valtiolle. Tästä olen kirjoittanut jo aikaisemminkin mutta eipä tuosta edes paljon puhuta, vaikka kysymys on miljardiluokan asiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti