tiistai 22. marraskuuta 2016

LAKKI - PÄÄSTÄ

Tuntuuko tutulta? Armeijan käyneille todella tuttu komento, jonka ensimmäisellä sanalla otetaan asento. Lakin oton jälkeen komennetaan yleensä, lepo! Komennolla yleensä kunnioitetaan jotain. Tilanteen jälkeen tulee komento LAKKI - PÄÄHÄN, jolloin tilanne on ohi.

Enpä ala tässä sen enempää paasaamaan armeijan komennoista mutta siirrytään siviiliin ja tarkastellaan nykyistä pukeutumista. Yhä enemmän olen kiinnittänyt huomiota vaikkapa juuri lakin tai myssyn, pipon jne. käyttöön. Talvi tulla porhaltaa jo vauhdilla ja on jo ehtinyt yllättää, taas kerran, autoilijat Suomessa. Varsinkin Etelä-Suomi ja etenkin Helsingin alueella asuvat ovat olleet ällikällä lyötyjä. Samoin kai talvi yllättää myös pukeutujat. On todella merkittävää todeta pukeutumiserot Suomessa ja Espanjassa. Kun tammikuussa Torreviejassa on tuollaiset 15 astetta lämmintä, niin jo pukeudutaan hyvin lämpimästi ja usein myös päähineeseen. Suomessa on tuolloin usein saman verran pakkasta mutta mitenkäs pukeudutaan? Aloitetaan jalkineista, jotka ovat useimmiten aivan kesäiset, ellei nyt katsota varsipituuksia, jotka kyllä voivat olla pidemmät. Jalkineiden lämpöeristystä ei sitten ole lainkaan mutta tärkeintähän ei olekaan käytännöllisyys vaan muodikkuus.

Sama trendi jatkuu koko pukeutumisessa, jossa esimerkiksi housut ovat ihon myötäiset, eivätkä suojele talvisäältä pätkääkään. Talvitakki voi olla suhteellisen lämmin mutta sehän täytyy pitää auki, koska muuten ei ole muodikas. Hulvattoman iso huivi sitten kruunaa kaiken ja on kai sitten se autuaaksi tekevä lämpövaruste. Päätä pitäisi suojata tehokkaimmin mutta siihen ei laiteta mitään, ei edes sitä myssyä tai pipoa, saati sitten oikein kunnollista karvalakkia! Tällöin osoittautuisit järkyttävän tyylittömäksi. Saattaa olla, että korvalaput pidetään päässä jonkinlaisena turvana. Siis suojellaan korvat mutta ei päätä, jonka pitäisi olla ihmisen kallisarvoisin kehon osa. Ilmeisesti nykyihmisellä ei ole enää päässään mitään suojeltavaa.

Nykyihminen ottaa takaisin tämän päähineen puuttumisen pakkasella ottamalla sen käyttöön sisällä! Esimerkkiä tässä näyttävät myös useat julkkikset kuten Ville Haapasalo. Monet pitävät myssyä jopa ruokapöydässä. Johtopäätöksenä on, että sen minkä ulkona palellutit, sen sisällä paistat. Onneksi näin tyhmää porukkaa ei ole monessakaan maassa mutta ikävä kyllä juuri Suomessa! Aika ikävä kunnia, vai mitä? Toisaalta, onko nyt aivan mahdotonta korjata nämä tottumukset ja selvitä niiden aiheuttamista kansansairauksista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti